Formule 1 Monaco

Wil je meer informatie over de Formule 1 Monaco? In 2016 werd de GP van Monaco op 29 mei verreden. De wedstrijd vindt elk jaar plaats op het Circuit de Monaco (statencircuit) in Monte Carlo en is live te kijken. Dit circuit kent een lange historie, het werd in 1929 geopend. Het zal dan ook niet zo lang meer duren voordat het circuit haar 100-jarig bestaan zal gaan vieren. Naast de Formule 1 die jaarlijks plaatsvindt zijn er nog enkele (kleinere) wedstrijden die verreden worden. Dit zijn de GP2 Series en Porsche Supercup. Het circuit zelf kent een lengte van 3,34 kilometer. Er komen 18 bochten in voor. Michael Schumacher was de snelste ooit op het circuit. Hij finishte in 2014 in een tijd van 1:14.439. Hij reed gemiddeld 175,15 km per uur.

gp-van-monaco-live-kijken

78 rondjes tijdens de Formule 1 Monaco

Als de GP van Monaco plaatsvindt moeten er maar liefst 78 rondjes verreden worden. Er wordt in totaal zo’n 260 kolometer afgelegd. Het is weleens gebeurd dat een coureur niet goed oplette en een ronde teveel reed.

Monaco route

Uit welke delen bestaat de route van de Formule 1 Monaco? Er zijn maar liefst 18 verschillende onderdelen die moeten worden afgelegd. De wedstrijd start op de Boulevard Albert I. Daarna vervolgen de coureurs hun weg via de Sainte Devote, Beau Rivage, Massenet, Casino, Mirabeau Haute, Grand Hotel Hairpin, Mirabeau Bas, Portier en Tunnel. Daarna komen ze aan bij Nouvelle Chicane. Dit is alweer het 10e onderdeel van het circuit. Dit is een bocht bij de jachthaven, bij deze bocht gaat de snelheid er vaak behoorlijk uit. De route gaat vervolgens verder via de Nouvelle Chicane, Tabac, Louis Chiron, Piscine, Piscine en Rascasse. Het 17e deel van de route is de Anthony Noghes. De wagens gaan hier rechtsaf richting de pitlane, of ze gaan via de linkerkant langs de rotonde. Uiteindelijk komen de racers weer aan op de Boulevard Albert. Dit is de plek waar ook begonnen is met de wedstrijd. Op dit rechte stuk kan er behoorlijk snelheid gemaakt worden.

Formule 1 winnaars

Een aantal feiten door Psautosport.nl: Welke racers is het gelukt om de nummer 1 positie te pakken in de GP van Monaco? De laatste 3 jaar was het steeds dezelfde die won. Nico Rosberg kreeg het voor elkaar om 3 jaar achter elkaar te winnen. Zowel in 2013, 2014 en 2015 won hij. In de jaren daarvoor waren er steeds verschillende winnaars. In 2012 was het Mark Webber van Red Bull Racing die won. In 2011 was het Sebastian Vettel, ook van Red Bull Racing. Ayrton Senna is het gelukt om maar liefst 5 keer achter elkaar te winnen, dat was in 1989, 1990, 1991, 1992 en 1993. Ondanks de vele successen die er waren zijn er ook vervelende gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. In 1952 en 1967 kwamen er 2 coureurs om het leven tijdens de Formule 1 Monaco. Luigi Fagioli en Lorenzo Bandini overleden beide, na een zware crash tijdens de GP van Monaco.